Opruimen

Vastgoedstyling gaat over opruimen, jazeker. Maar dat niet alleen. Het gaat ook over focuspunten, neutralisatie, lichtinval en zichtlijnen, maar deze keer wil ik het hebben over opruimen. In dit artikel geef ik je 6 opruimtips.

Opruimen maakt ruimte. In je hoofd, maar vooral op de plaats zelf. Als zaken goed geproportioneerd zijn, de balans van de ruimte in evenwicht is, ontstaat er rust. En dat laat je focussen op waar het werkelijk om gaat: bevalt de omgeving mij? Spullen kunnen van dat doel afleiden en dat wil je voorkomen als je je huis wilt verkopen. Alleen het probleem is: als eigenaar/bewoner zie je dat niet meer, je eigen woning is een blinde vlek voor wat betreft de ruimte en inrichting. Dus zul je die ruimte voor een ander (degene die je huis komt bekijken) moeten creëren.

Ik geef je hier opruimtips hoe je dat voor elkaar kunt krijgen

  1. Haal persoonlijke spullen weg. Dat lijkt een open deur, maar is vaak moeilijker dan gedacht. Het zijn namelijk niet alleen foto’s, maar ook muziekinstrumenten, hobbydingetjes als modelauto’s of poppen, of souvenirs. Deze spullen zeggen iets over de bewoner. En dat bepaalt dat je er als kijker onbewust een oordeel over hebt.
  2. Zorg voor een net aanrecht waarop je alleen functionele gebruiksartikelen laat staan. Geen voetbalkopjes waaruit blijkt dat je voor Ajax bent, geen attributen die de indruk wekken dat je dol bent op Laura Ashley en geen roze K3-bekers. Maar pas op voor een te leeg aanrecht, want dat geeft een kille indruk. En uiteraard geen gebruikte hand- en theedoeken.
  3. Zorg voor een frisse badkamer. Haal alle persoonlijke spullen weg, maar plaats wel frisse accenten. Doucheputje vrij van haren, toiletdeksel dicht. Een badkamer moet helder en schoon aanvoelen.
  4. Een bijkeuken is er voor de inloop en voor spullen waarvoor in de keuken geen plaats is. Maar zet ze bij elkaar in plaats van overal verspreid. Dat geeft weer rust. En zorg voor een vrije doorloop.
  5. Maak de bedden in de slaapkamer zo strak en neutraal mogelijk op. Hou in gedachten: het gaat om de ruimte en niet om het bed. Dus geen vrolijk, bont dekbedovertrek als blikvanger. Denk ook hier aan je persoonlijke accessoires.
  6. Zorg dat de voordeur een welkome binnenkomer is. Plaats een frisse plant. De entree moet al die fijne sfeer uitstralen die mensen binnen hopen aan te treffen.

Met deze opruimtips zorg je er voor dat mensen neutraler naar je huis kunnen kijken. Hou altijd in het achterhoofd waar ze voor komen: staat het huis, de ruimtes hen aan? Kunnen zij zich er in thuis voelen?

Als je  hulp kunt gebruiken bij hoe jij je huis het beste kunt presenteren, vraag dan mijn gratis minigids aan voor nog meer praktische tips!