Van binnenstad naar buiten

Toen het verbouwde pakhuis in de binnenstad te krap werd voor hun gezin met drie kleine kinderen, gingen Eelke en Maartje (beiden 38 jaar) op zoek naar een huis met een tuin. Aanvankelijk werden vele huizen aan de rand van de stad bekeken. Tot hun oog bij toeval viel op een historische villa, zo’n 10 km buiten de stad. Nieuwsgierig geworden namen ze een kijkje en werden daarbij meteen geraakt door de serene, kalme sfeer die er in het huis hing. De nostalgische elementen als de glas-in-loodramen, terrazzovloeren, plafondornamenten en een wel heel bijzondere serre met een vlinderende kap, spraken hen meteen aan.

alvast-goed-vastgoedstylling-glas-in-lood

Grote uitdaging

Wat een contrast met hun stoere, industrieel verbouwde pakhuis in de binnenstad! En dan heb ik het nog niet eens over de aanwezigheid van een grote, parkachtige tuin op een kavel van bijna 5000 m2 met rode beuken, prachtige walnotenbomen, grote rododendrons, beukenhagen en een heuse moestuin. En dat voor nieuwe bewoners met geen enkele tuinervaring. Over een uitdaging gesproken! Maar uitdagingen, daar houden Eelke en Maartje wel van. Ze willen een echt statement maken in hun markante huis, maar daarover zo meer. Ze hebben niet echt veel aan het huis hoeven doen. Technisch was het prima onderhouden. Alleen het buitenschilderwerk hebben ze direct aangepakt en dat was een hele klus met het vele houtwerk en de louvre luiken. Binnen hebben ze zich beperkt tot een bijzonder fleurig nieuw behang in de woonkamer van de collectie Little Green. Verder spreekt de kamer-en-suite, met twee hardstenen schouwen en een houten vloer in visgraatmotief, voor zich.

alvast-goed-vastgoedstyling-eefde-fotografie

Serre-aanbouw

Wat wel meteen een wens was en wat ze een jaar later hebben doorgevoerd, is een extra aanbouw met glas rondom aan de achterkant van het huis, de oostzijde. Vanuit de keuken is een directe verbinding gemaakt. Hier schijnt de zon ’s ochtends vroeg al naar binnen. Het is een volledig handgemaakte serre geworden met robuuste kozijnen en panelen in dezelfde stijl als de rest van het huis. De vloer is van beton gelaten. Wat een heerlijke ruimte is het geworden! Eelke en Maartje vertellen dat eigenlijk hun dagelijkse leven zich hier afspeelt. Op de (oorspronkelijke buiten-) muur is gekozen voor een bijzondere kleur groen, Breakfast Room Green van Ferrow & Ball, een verf die het licht als het ware absorbeert. Deze kleur is op meerdere elementen in en rond het huis toegepast, onder andere op het klimrek van de kinderen in de tuin.

Statement

Maar eigenlijk is daar nog die statement die ze willen maken. Iets wat niemand verwacht en weinigen durven. De ideeën zijn er wel: de volledige serre-uitbouw, van plafond tot houtwerk tot vloer in oudroze. En dan met een bohemien aankleding. Want hun uitgangspunt is: aan historische en nostalgische elementen kom je niet, maar met schilderwerk kun je je huis heel bijzonder en eigen maken.

Renovatie fotografie-alvast-goed-vastgoedstyling-eefde

Vooralsnog heeft de renovatie van de bijbehorende schuur en de grote tuin prioriteit gehad. De tuin kreeg prioriteit, toen bleek dat ze op de riante kavel niet eens hun eigen tent op konden zetten omdat het zo vol stond met coniferen, een erfenis van de kwekerij die er huisgehouden had. Toen werd het tijd voor veel struiken eruit en de aanleg van een groot (speel)gazon.

Een echt familiehuis

Al met al is de plek een echt familiehuis geworden, waar volop ruimte is om te spelen, te werken en te genieten van de privacy die het biedt. Ieder kind heeft een eigen slaapkamer, de authentieke serre aan de voorkant van het huis is ingericht als speelkamer. In de woonkamer kan tv worden gekeken, er is een leeshoek en er kan heerlijk bij één van de kachels worden gezeten. In de nieuwe serre bij de keuken wordt gegeten en gewerkt. De tuin geeft mogelijkheden voor een hangmat, touwladders in een boom en een heuse boomhut. Er is altijd werk genoeg in en om het huis, maar de familie geniet volop van de ruimte en de vrijheid.  En de stad? Die lijkt heel ver weg, maar als ze willen, zijn ze met een kwartiertje in de binnenstad.

alvast-goed-vastgoedstyling-voor-landelijk-wonen