Een scheiding. Er zijn weinig gebeurtenissen die je leven meer op de kop kunnen zetten dan dat. Een ander huis, een andere leefomgeving, je partner die je mist als maatje. Misschien wel vrienden die je gaat verliezen omdat ze moeite hebben met de situatie. Daarentegen ontstaan er in een nieuwe omgeving ook weer nieuwe vriendschappen. Een schoonfamilie die je ineens met andere ogen bekijkt. Maar ook, de spullen om je heen. Alles moet zo eerlijk mogelijk verdeeld worden en je zult zelf andere meubels en gebruiksvoorwerpen aan moeten schaffen. Financieel ontstaat er ineens een heel ander plaatje. Kortom: een enorme verandering op allerlei fronten.

Comfortabel huis

Cobien (53) heeft in die situatie gestaan en zocht een plek waar ze weer tot rust kon komen en zichzelf kon zijn. Ze had een lijstje samengesteld waaraan die plek zou moeten voldoen. Een huis waaraan geen renovatie nodig was, met in ieder geval een tuintje in een rustige buurt. Niet al te groot, maar wel met vier slaapkamers, omdat ze alle drie studerende kinderen in het weekend wel een eigen plek gunt. Gewoon een gezellig, comfortabel huis. En die heeft ze gevonden. Een knusse tussenwoning uit 1993 met een tuin op het zuidoosten en als extra twee afgetimmerde zolderkamertjes.

Van huis naar thuis

Als ik bij de voordeur aanbel, valt me het robuuste ornament in de kleine voortuin op. Dat blijkt een ‘erfenis’ uit haar vorige huis te zijn. Cobien geeft me een warm welkom en gaat me voor naar de lichte, niet al te grote woonkamer. Gelijk voel ik de heerlijke, beachy sfeer. Twee comfortabele witte zitbankjes, een kist op wieltjes in whitewash als salontafel, een grote krans met mooie en bijzondere schelpen als omlijsting van een windlicht.  Plantenhangers van touw, een strandpaal met daarop zeegras als groene plant. De lange wand in een bijzondere kleur blauw geschilderd. Hier woont duidelijk iemand met een voorliefde voor zee en strand. En dat blijkt te kloppen. Tijdens de lange periode van scheiding en ook daarna vond Cobien de zo broodnodige rust op het strand van Ameland. Hier kon en kan ze urenlang genieten van de rust, de ruimte en de vrijheid. Soms in het gezelschap van een vriendin of één van de kinderen, maar vaak ook alleen. Het prettige, rustgevende gevoel dat het Amelander strand haar kan geven, heeft ze ook naar haar nieuwe huis gehaald, zowel binnen als buiten. Sfeerbepalend in de woonkamer zijn, naast de mooie grijsblauwe kleur op de muur, de witgeschilderde louvre deurtjes als decoratie tegen de wand.

Klussen

Bij een lekkere kop thee vertelt Cobien dat ondanks dat ze geen mogelijkheden had om een grote renovatie uit te voeren, er toch wel het één en ander is gebeurd om het huis deze sfeer mee te geven. In de woonkamer zat schoonmetselwerk, niet echt haar ding. Dat is gestuct en daarvoor heeft ze die bijzondere kleur blauw gekozen. Verder was de bijkeuken gedateerd en is opnieuw betegeld. Op de zolderverdieping zijn de kleurrijke zolderkamertjes veranderd in een rustige basis, want beide dochters maken er zelf wel weer een bont geheel van.

Natuurlijke materialen

Met name in de woonkamer zijn veel natuurlijke materialen toegepast met als basis een lichte houten vloer. De eetkamertafel heeft een robuust houten blad, dat ook is aangebracht op het metalen tv-meubel. Dat kastje heeft bovendien leertjes gekregen als handgrepen. Verder zie ik houten vogels als decoratie, een flessenpost als lamp, een mand van zeegras. Alles met een link naar strand en zee. Ook prachtige schilderen van de branding, die blijken zowaar van haar eigen hand. Cobien gaat al jarenlang puur als hobby naar schilderles. Ik vind ze prachtig! Sinds kort heeft ze zelfs haar eigen atelier boven op zolder, waar een kamertje vrijkwam nu haar oudste dochter op zichzelf is gaan wonen.

Rots in de branding

Al met al heeft Cobien het enorm naar de zin in haar knusse huis. Na een aantal zware jaren is ze hier eindelijk tot rust gekomen. Het huis is echt haar “rots in de branding” geworden, ondanks dat ze een tripje naar Ameland nog altijd heel graag maakt. Met liefde praat ze over de spullen om haar heen, deze maken het huis echt haar thuis. “Elk meubelstuk heeft een verhaal,” zegt ze met een glimlach. “Dat maakt het voor mij zo heel bijzonder.”

Gebruikte verf voor de wand:  Histor kalkmat Inflateble Blue 7509.